Tarta ze śliwkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-09-03

Jak zrobić tartę ze śliwek? Śliwki to owoce sezonowe i można spotkać je świeże od lipca do września. Oczywiście cały rok bez problemu można kupić śliwki mrożone. Tarta ze śliwek to doskonały pomysł na deser :) Najlepszymi śliwkami do pieczenia będą węgierki, ale oczywiście jeśli mamy taką ochotę możemy też skorzystać z innych odmian.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 800 g śliwek
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania miski, w której mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i dodajemy do tego szczyptę soli.
  2. Następnie pokrój masło w plasterki i dodaj je do tej mieszanki wraz z jajkiem, zagniatamy całość rękoma na ciasto.
  3. Przygotuj formę od tarty (ok. 30cm) i wyłóż ciastem. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 15 minut.
  5. Gdy spód już się podpiecze układamy na nim pokrojone śliwki. Temperaturę zwiększamy do 220 stopni Celsjusza pieczemy jeszcze 30 minut.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do wystudzenia i zdobimy cukrem pudrem. Możemy też posypać cynamonem.

Podobne artykuły