
Jak zrobić tartę ze śliwek? Śliwki to owoce sezonowe i można spotkać je świeże od lipca do września. Oczywiście cały rok bez problemu można kupić śliwki mrożone. Tarta ze śliwek to doskonały pomysł na deser :) Najlepszymi śliwkami do pieczenia będą węgierki, ale oczywiście jeśli mamy taką ochotę możemy też skorzystać z innych odmian.
Składniki
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 800 g śliwek
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania miski, w której mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i dodajemy do tego szczyptę soli.
- Następnie pokrój masło w plasterki i dodaj je do tej mieszanki wraz z jajkiem, zagniatamy całość rękoma na ciasto.
- Przygotuj formę od tarty (ok. 30cm) i wyłóż ciastem. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 15 minut.
- Gdy spód już się podpiecze układamy na nim pokrojone śliwki. Temperaturę zwiększamy do 220 stopni Celsjusza pieczemy jeszcze 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do wystudzenia i zdobimy cukrem pudrem. Możemy też posypać cynamonem.