Torcik czekoladowo-wiśniowy

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-06-08

Torcik czekoladowo-wiśniowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie dwie nieodłączne smaki – bogactwo czekolady i słodką, soczystą wiśnię. To idealna propozycja dla miłośników deserów, którzy pragną zasmakować w intensywności czekoladowego nieba połączonego z orzeźwiającym akcentem owoców.

Składniki

biszkopt:

  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 4 żółtka
  • 110 g cukru
  • 60 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
  • 30 g masła ((oraz niewielka ilość do wysmarowania formy))
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

poncz do nasączania:

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

ganasz czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml miodu
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g miękkiego masła

galaretka wiśniowa (lub malinowa):

  • 500 g mrożonych owoców ((w sezonie mogą być świeże))
  • 50 ml wody
  • 80 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny ( rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody)

polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g cukru
  • 110 ml wody
  • 25 ml miodu
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 20 ml wody)
  • 40 g kakao

dekoracja:

  • świeże owoce

Podobne artykuły