Torcik czekoladowo-wiśniowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie dwie nieodłączne smaki – bogactwo czekolady i słodką, soczystą wiśnię. To idealna propozycja dla miłośników deserów, którzy pragną zasmakować w intensywności czekoladowego nieba połączonego z orzeźwiającym akcentem owoców.
Składniki
biszkopt:
4 białka (z jajek rozmiar L)
4 żółtka
110 g cukru
60 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
30 g masła ((oraz niewielka ilość do wysmarowania formy))
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz do nasączania:
1 szklanka letniej wody
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ganasz czekoladowy:
200 ml śmietanki kremówki
60 ml miodu
150 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
40 g miękkiego masła
galaretka wiśniowa (lub malinowa):
500 g mrożonych owoców ((w sezonie mogą być świeże))
50 ml wody
80 g cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny ( rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody)