
To chyba jeden z najważniejszy tortów z jakim przyszło mi się zmierzyć. Najważniejszy, bo dla najważniejszej osoby w moim życiu. Projektowany i planowany od pół roku. Ileż to ja nocy nie przespałam, obmyślając każdy szczegół, planując wygląd, łącząc smaki.
Chciałam, aby ten tort był takim obrazem dzieciństwa mojego syna, co widoczne jest zarówno z zewnątrz tortu jak i w środku. Podstawa tortu to oczywiście smaki dzieciństwa. Góra to już dorosłość i marzenia, które mam nadzieję niebawem się spełnią. W środku historia dzieciństwa zaczyna się od słodkich truskawek, potem ulubione czekoladki Kinder no i jak przystało na osiągnięty wiek epilogiem jest wersja alkoholowa. Jest w nim mnóstwo smaków, które wspaniale się łączą, ale najwięcej z pewnością jest w nim miłości…bo właśnie dziś minęło 18 lat odkąd dostałam najtrudniejszą rolę życia. Nie było łatwo, bo to trudna rola, a paradoksalnie powierzona zupełnym amatorom. Ale z dumą mogę jednak powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Bo być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość?
Składniki
- Potrzebujemy dwa takie biszkopty
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
- 670 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 255 g mąki tortowej
- 315 g mąki krupczatki
- 370 g cukru
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki oleju
- 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel barwnika zielonego
- 200 g mąki pszennej
- 260 g brązowego cukru
- 170 ml oleju słonecznikowego
- 80 g ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 7 g proszku do pieczenia
- 200 g mascarpone
- 200 g truskawek
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 ml wody niegazowanej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego
- 350 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 140 g kinderków
- 120 g kulkek choco
- 150 ml wody niegazowanej
- 1 łyżka cukru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml mleka kokosowego
- 125 g sera ricotta
- 110 g cukru
- 2 łyżeczki likieru kokosowego
- 870 g ananasa z puszki
- 2 łyżeczki likieru kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki galaretki ananasowej
- 3 łyżki spirytusu
- 150 ml soku ananasowego
- 2-3 łyżki spirytusu
- 600 ml śmietany kremówki
- 400 g mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g masy cukrowej czarnej
- 80 g masy białej
- 50 g masy czerwonej
- klej spożywczy