
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić – są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą.
Składniki
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 600 ml śmietany kremówki
- 350 g czekolady mlecznej
- 350 g chałwy waniliowej
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g malin
- 80 g cukru
- 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml wody mineralnej
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki