
Urodziny to ważny dzień w życiu każdego człowieka. W tym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest nieodłącznym elementem urodzin! Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu cudownie pachnącego wanilią i lekkiego kremu malinowego. Całość przełamana frużeliną malinową, która świetnie balansuje ze słodyczą tortu. Nie za słodki, idealny! W sam raz, by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej herbaty bądź kawy.
Składniki
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki
- 300 g sera mascaropne
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 500 g malin *
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wódki
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej