Wrapy z jarmużem i sosem czosnkowo-koperkowym

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-01-20
20151129_163156

Do przygotowania wrapów będziemy potrzebować:
  • 3 placki tortilli (ja użyłam wieloziarnistych)
  • garść posiekanych liści jarmużu
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwoną paprykę
  • pół zielonego ogórka
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • 1 łyżkę oleju do smażenia
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
  • 4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty posiekanego koperku
  • szczyptę soli i pieprzu cayenne do smaku
1. Jarmuż płuczemy, osuszamy, wycinamy grube, twarde łodygi, a resztę siekamy na mniejsze kawałki.
2. Resztę warzyw płuczemy i kroimy w niewielką kostkę. W kostkę kroimy również ser feta.
3. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przez 10 min. do zrumienienia.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy z resztą składników i powstałym sosem smarujemy całą powierzchnię placków tortilli.
5. Na połowie tortilli układamy liście jarmużu, pokrojone warzywa, ser i usmażonego kurczaka. Tortille zwijamy i wkładamy na patelnię po kurczaku, podsmażając z obu stron przez kilka sekund, do zrumienienia.
SMACZNEGO! :)

Podobne artykuły