• 2 większe jabłka
• 4 łyżki miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały w słupkach itp.)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 4 łyżki rumu
Przygotowanie:
• Jabłka umyć, przekroić w poprzek (w 2/3) wysokości, odkrawając ogonek, który stanie się „pokrywką” • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu.
• W szklance wymieszać: bakalie, rum, miód oraz cynamon. Odstawić.
• Wydrążyć łyżką od góry ogryzki z jabłek, nie za głęboko, aby jabłka podczas pieczenia nie popękały.
• Do wydrążonych otworów w jabłkach przełożyć mieszankę bakalii oraz miodu.
• Jabłka włożyć do piekarnika, piec około 20-25 min, podawać z lodami waniliowymi, lub bakaliowymi ;)