Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-26

Pyszna, sycąca zapiekanka, to świetna propozycja dla całej rodziny i gwarancja udanego obiadu. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Plasterki ziemniaków, aromatyczny sos, dobrze doprawiony szpinak – a wszystko to ukryte pod beszamelem, obficie posypanym żółtym serem.

Składniki

Farsz mięsny
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprz cayenne
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól
Farsz szpinakowy
  • 350 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • sól
Sos beszamelowy
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki sera pleśniowego blue
  • pieprz biały
  • sól
Dodatkowo
  • 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli

Podobne artykuły