
Pyszna, sycąca zapiekanka, to świetna propozycja dla całej rodziny i gwarancja udanego obiadu. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Plasterki ziemniaków, aromatyczny sos, dobrze doprawiony szpinak – a wszystko to ukryte pod beszamelem, obficie posypanym żółtym serem.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 mała marchew
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu worcestershire
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- ½ łyżeczki pieprz cayenne
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
- 350 g szpinaku mrożonego w liściach
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pieprz biały
- sól
- 150 ml mleka 3,2%
- 100 ml bulionu mięsnego
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- świeżo otarta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki sera pleśniowego blue
- pieprz biały
- sól
- 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soli