Zrazy z grzybami suszonymi

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-03-11

Rozpływające się w ustach mięso z genialnym farszem. Roladki polecam w szczególności miłośnikom dań mięsnych z wieprzowiną w roli głównej. Delikatne, soczyste roladki, szybkie i proste w przygotowaniu, idealne na dania świąteczne.

40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 100 g podgrzybków suszonych
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Mąka pszenna do panierki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę około 30 minut. Po tym czasie grzyby kroję w paski, wodę z moczenia odstawiam na bok.
  2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję suszone grzyby, smażę około 10 minut.
  3. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą. Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą, posypuję majerankiem, na środku układam po 1 łyżce farszu z grzybów.
  4. Mięso zwijam ciasno w roladki, panieruję w mące i podsmażam na oleju.
  5. Zostało mi trochę farszu z grzybami więc wlewam do niego wodę z moczenia grzybów, sos sojowy, doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję
  6. Roladki jak zmienią kolor, przekładam do sosu grzybowego i gotuję około 30 minut.
  7. Po tym czasie sos zagęszczam mąką pszenną ( 1 łyżka) rozrobioną w małej ilości wody, dwie minutki gotuję.
  8. Zrazy podaję z kaszą kuskus oraz surówką.
  9. Smacznego.

Podobne artykuły