Jak zrobić ocet jabłkowy

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-02-19 / Aktualizacja: 2018-03-18

Jak zrobić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy ma wiele dobrych właściwości dla zdrowia. Jedynak najlepszy ocet to ten, który zrobimy sami.  Jest to bardzo proste :)

Składniki

  • 2kg jabłek
  • 2l wody
  • 500g cukru

Przygotowanie

  1. Ścieramy jabłka na tarce razem ze skórkami (środki wyrzucamy).
  2. Umieszczamy je w wiaderku fermentacyjnym do wina.
  3. Do jabłek dodajemy wodę z rozpuszczonym już wcześniej cukrem.
  4. Dobrze mieszamy, ale nie zamykamy wiaderka pokrywką, musimy zachować dostęp powietrza.
  5. Zabezpieczamy wiadro gazą aby do jabłek nie dostawały się owady.
  6. Co jakiś czas wstrząśnij wiadrem aby jabłka nie były suche na wierzchu.
  7. Fermentacja potrwa około 5 tygodni. Może dłużej. Jej koniec będzie widoczny po tym, że woda przestanie się pienić.

Podobne artykuły