Zupa gulaszowa

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-01-28

Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z Węgier. Dzięki mięsu, które jest podstawowym składnikiem tego dania, jest ono bardzo sycące. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Jest też aromatyczna, a trochę ostrości sprawia, że świetnie rozgrzewa.

Składniki

  • 2 -3 cebule
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 suszone papryczki chili
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr rosołu, ewentualnie może być z kostki
  • 300 – 400 ml wody
  • 1 łyżka smalcu lub 1 łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 obrane ze skórki świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • można dodać trochę pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Podobne artykuły