Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z Węgier. Dzięki mięsu, które jest podstawowym składnikiem tego dania, jest ono bardzo sycące. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Jest też aromatyczna, a trochę ostrości sprawia, że świetnie rozgrzewa.
Składniki
- 2 -3 cebule
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka kminku
- 2 suszone papryczki chili
- 3 – 4 ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- 1 litr rosołu, ewentualnie może być z kostki
- 300 – 400 ml wody
- 1 łyżka smalcu lub 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 4 obrane ze skórki świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka majeranku
- 3 czerwone papryki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- można dodać trochę pieczarek
- sól i pieprz do smaku