
babka na podłużną formę ok. 24 cm:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 2 duże białe cebule,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- szczypta suszonego cząbru,
- 2 duże jajka,
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon,
sos:
- 300 g jak najmniejszych pieczarek,
- 100 – 150 ml bulionu rosołowego,
- 100 g śmietanki 30%,
- 50 g startego sera żółtego,
- 1 łyżka sosu Worcester,
- sos sojowy do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- bułka tarta do podsypania formy,
- świeża zielona pietruszka,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.