Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-01-05

DSCF6689

babka na podłużną formę ok. 24 cm:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 2 duże białe cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon,

sos:

  • 300 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 100 – 150 ml bulionu rosołowego,
  • 100 g śmietanki 30%,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • sos sojowy do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  •  bułka tarta do podsypania formy,
  • świeża zielona pietruszka,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Podobne artykuły