Babka ziemniaczana Magdy Gessler

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2020-01-11

Babka ziemniaczana Magdy Gessler to świetny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko. Potrawa ta tradycyjnie pochodzi z Białorusi, ale stałą się tradycją również w Polsce.

Robi się ją z surowych utartych ziemniaków. Miesza się je ze skwarkami i przyprawami. Piecze w piecu na złocisty kolor. W Polsce potrawa ta zyskała wielką popularność na Podlasiu czy Suwalszczyźnie. Znana jest też na Mazurach i Śląsku, gdzie nazywana jest częściej kartoflakiem. Mogliście spotkać się też z nazwami bugaj, pyrczok czy bulbynek.

Magda Gessler jest autorytetem jeśli chodzi o kuchnię. Jest właścicielką wielu restauracji i znana jest nam też z programów telewizyjnych o gotowaniu czy lubianych szczególnie przeze mnie Kuchennych Rewolucji.

Magda Gessler wydała również trzy książki kucharskie. Udziela się w prasie i prowadzi stronę smakizycia.pl, która dla wielu z Was może być inspiracją w kuchni.

Uwielbiam przepisy Pani Magdy bo dba ona o najmniejsze szczegóły. Jej dania zawsze są idealnie doprawione i przepyszne. Dlatego jeśli chcę mieć pewność, że coś będzie dobrze zrobione to korzystam właśnie z jej przepisu. Byłam również w jej restauracjach, gdzie dało się odczuć jej ducha kulinarnego. Wszystko było naprawdę pyszne i przygotowane z duża dbałością.

Dzisiaj zrobimy sobie babkę ziemniaczaną według przepisu Magdy Gessler. Myślę, że Wam posmakuje, bo jakby mogło być inaczej.

Składniki na babkę ziemniaczaną Magdy Gessler

  • 2 kg mączystych ziemniaków
  • 150 g słoniny
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • majeranek
  • tymianek
  • 0,5 kg twarogu
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Zacznij od obrania ziemniaków. Gdy będą już obrane umyj je. Następnie obierz cebule. Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce.

Przygotuj sobie sito, wyłóż je gazą, a następnie przełóż cała startą masę do środka. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Gazę skręcamy i mocno ściskamy zawartość aby usunąć nadmiar soków.

Skwarki do babki ziemniaczanej robi ze świeżej słoninki. Musimy pokroić ją w małe kostki, a następnie na patelni wytopić z niej skwarki. Oczywiście nie dodajemy tłuszczu na początku, same w sobie są one tłuste. Na koniec smażenia dodajemy za to 1/2 masła i rozpuszczamy.

Masę wyjmujemy z gazy i przerzucamy do miski, a następnie dodajemy skwarki z tłuszczem. W naczyniu, do którego wycisnęliście ziemniaki jest sok, który trzeba odlać. Pod nim znajduje się skrobia, którą dodajemy teraz do miski z ziemniakami.

Do środka wbij teraz dwa jajka i całą masę wymieszaj dokładnie. Na koniec przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Na koniec do twarogu dodajemy jedno jajko i rozrabiamy go.

Przygotuj sobie naczynie żaroodporne. Posmaruj boki masłem. Teraz układamy warstwę ziemniaków, a na to warstwę twarogu i tak na zmianę kończą warstwą ziemniaków. Na górę ścieramy pozostałą część masła. Musi być ono więc schłodzone.

Babkę ziemniaczaną pieczemy przez półtorej godzinie w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Babkę ziemniaczaną najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną. Możemy też zeszklić do niej cebulkę na patelni. Ja polecam robić to na maśle klarowanym.

Babka ziemniaczana moim zdaniem smakuje też bardzo dobrze z kefirem czy maślanką. Doskonała jest również odgrzewana na patelni.

Podobne artykuły