Babka ziemniaczana Magdy Gessler to świetny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko. Potrawa ta tradycyjnie pochodzi z Białorusi, ale stałą się tradycją również w Polsce.
Robi się ją z surowych utartych ziemniaków. Miesza się je ze skwarkami i przyprawami. Piecze w piecu na złocisty kolor. W Polsce potrawa ta zyskała wielką popularność na Podlasiu czy Suwalszczyźnie. Znana jest też na Mazurach i Śląsku, gdzie nazywana jest częściej kartoflakiem. Mogliście spotkać się też z nazwami bugaj, pyrczok czy bulbynek.
Magda Gessler jest autorytetem jeśli chodzi o kuchnię. Jest właścicielką wielu restauracji i znana jest nam też z programów telewizyjnych o gotowaniu czy lubianych szczególnie przeze mnie Kuchennych Rewolucji.
Magda Gessler wydała również trzy książki kucharskie. Udziela się w prasie i prowadzi stronę smakizycia.pl, która dla wielu z Was może być inspiracją w kuchni.
Uwielbiam przepisy Pani Magdy bo dba ona o najmniejsze szczegóły. Jej dania zawsze są idealnie doprawione i przepyszne. Dlatego jeśli chcę mieć pewność, że coś będzie dobrze zrobione to korzystam właśnie z jej przepisu. Byłam również w jej restauracjach, gdzie dało się odczuć jej ducha kulinarnego. Wszystko było naprawdę pyszne i przygotowane z duża dbałością.
Dzisiaj zrobimy sobie babkę ziemniaczaną według przepisu Magdy Gessler. Myślę, że Wam posmakuje, bo jakby mogło być inaczej.
Zacznij od obrania ziemniaków. Gdy będą już obrane umyj je. Następnie obierz cebule. Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce.
Przygotuj sobie sito, wyłóż je gazą, a następnie przełóż cała startą masę do środka. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Gazę skręcamy i mocno ściskamy zawartość aby usunąć nadmiar soków.
Skwarki do babki ziemniaczanej robi ze świeżej słoninki. Musimy pokroić ją w małe kostki, a następnie na patelni wytopić z niej skwarki. Oczywiście nie dodajemy tłuszczu na początku, same w sobie są one tłuste. Na koniec smażenia dodajemy za to 1/2 masła i rozpuszczamy.
Masę wyjmujemy z gazy i przerzucamy do miski, a następnie dodajemy skwarki z tłuszczem. W naczyniu, do którego wycisnęliście ziemniaki jest sok, który trzeba odlać. Pod nim znajduje się skrobia, którą dodajemy teraz do miski z ziemniakami.
Do środka wbij teraz dwa jajka i całą masę wymieszaj dokładnie. Na koniec przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Na koniec do twarogu dodajemy jedno jajko i rozrabiamy go.
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne. Posmaruj boki masłem. Teraz układamy warstwę ziemniaków, a na to warstwę twarogu i tak na zmianę kończą warstwą ziemniaków. Na górę ścieramy pozostałą część masła. Musi być ono więc schłodzone.
Babkę ziemniaczaną pieczemy przez półtorej godzinie w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Babkę ziemniaczaną najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną. Możemy też zeszklić do niej cebulkę na patelni. Ja polecam robić to na maśle klarowanym.
Babka ziemniaczana moim zdaniem smakuje też bardzo dobrze z kefirem czy maślanką. Doskonała jest również odgrzewana na patelni.