Buraczki jako dodatek do mięsa na świątecznym stole, doskonale uzupełnia tradycyjne dania. Koniecznie musisz wypróbować.
60 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki
- 600 g wody
- 500 g buraków
- 15 g masła
- 10 g soku z cytryny
- 15 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Buraki obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut.
- Buraki po ugotowaniu odlewam z wody, przekładam do naczynia od blendera i blenduję. Następnie ponownie przekładam do garnka, dodaję masło, sok z cytryny, cukier, sól, gotuję około 5 minut.
- Śmietanę rozrabiam z mąką, zagęszczam buraczki, dwie minutki gotuję.
- Buraczki gotowe.
- Smacznego.