Podziel się przepisem:

Buraczki jako dodatek do mięsa na świątecznym stole, doskonale uzupełnia tradycyjne dania. Koniecznie musisz wypróbować.

60 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki

  • 600 g wody
  • 500 g buraków
  • 15 g masła
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Buraki obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut.
  2. Buraki po ugotowaniu odlewam z wody, przekładam do naczynia od blendera i blenduję. Następnie ponownie przekładam do garnka, dodaję masło, sok z cytryny, cukier, sól, gotuję około 5 minut.
  3. Śmietanę rozrabiam z mąką, zagęszczam buraczki, dwie minutki gotuję.
  4. Buraczki gotowe.
  5. Smacznego.

Podobne przepisy: