Masz ochotę na przekąskę i zjadłabyś chipsy? A może tak zrobić je samodzielnie i dodać swoje ulubione przyprawy? Poznaj przepis na domowe chipsy z ziemniaków, mega chrupiące i mega smaczne. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Możemy przygotować je na dwa sposoby, a to, który z nich wybierzesz zależy tak naprawdę od tego, czy chcesz aby były bardziej dietetyczne czy mniej. Możesz je usmażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku.
Pewnie zapytanie – po co je robić skoro za parę złotych można kupić gotowe chipsy w sklepie? Wystarczy spojrzeć na skład. Wydawałoby się, że do ich zrobienia wystarczą ziemniaki i przyprawy. Skąd więc więc w ich składzie olej palmowy, preparaty aromatyzujące, serwatka w proszku, laktoza w proszku, cukier, glutaminian monosodowy, regulatory kwasowości? Po przeczytaniu etykiety paczki chipsów odechciewa się ich jeść. Choć nie są one zdrową przekąską, to te wykonane w domu będą dużo lepsze, choć nadal kaloryczne. Za to ich skład będzie prosty, bo do ich przygotowania potrzebujemy jedynie ziemniaków, przypraw i oleju.
Domowe chipsy warto zrobić jeszcze z jednego powodu. Możesz stworzyć tak naprawdę unikatowy i niepowtarzalny smak, który będzie trafiał prosto w Twoje gusta kulinarne. Chipsy o smaku churry czy kurkumy? Czemu nie :) A może chipsy z rozmarynem, albo z bazylią? Możesz mieszać smaki dowolnie, łączyć swoje ulubione przyprawy i tworzyć kompozycje, których nie znajdziesz w sklepie :)
Głównym składnikiem chipsów są ziemniaki. Polecam Wam jednak nie kupować paczkowanych ziemniaków, ale te, które możecie wybrać samodzielnie. Warto bowiem spędzić chwilę czasu nad tą czynnością i wybrać ziemniaki średniej wielkości o regularnym okrągłym kształcie. Dzięki temu chipsy będą równe i zrobią się w podobnym czasie. Dlatego najlepiej aby ziemniaki były jak najbardziej do siebie podobne. Nie wybieraj ziemniaków mączystych bo te łatwo się rozpadają. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki takie jak Irga, Irys, Flaming, Sante, Orlik. One po usmażeniu będą w środku miększe, ale na zewnątrz chrupiące. Dzięki temu dobre są też na frytki. My jednak potniemy je cieniutko więc będą całe chrupiące i nie rozpadną się.
Wszystko oczywiście zależy od grubości plasterków jako pokroiliśmy. Ja proponuję Wam jednak użyć szatkownicy, aby wszystkie były równe i cienkie. Wtedy powinno wystarczyć smażenie ich przez ok. 3 minuty w głębokim oleju. Można je również przygotować we frytkownicy jeśli taką posiadamy.
Tak samo jak w przypadku smażenia, wszystko zależy od grubości. Tutaj jednak musimy pamiętać o tym, aby plasterki ziemniaków ułożyć obok siebie tak by nie nachodziły na inne. Cienkie chipsy będą piekły się ok. 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Zacznijmy od ziemniaków, które najpierw należy obrać, a następnie pokroić w plasterki. Jeśli robimy to nożem, staramy się kroić równe i cienkie plasterki. Wygodniej jednak będzie zrobić to za pomocą szatkownicy. Aby łatwiej było nam je teraz doprawić wrzucimy wszystkie plasterki ziemniaków do miski.
Teraz przygotuj sobie kubek. Wlej do niego oliwę, a następnie dodaj sól i inne przyprawy. Ilość oliwy i przypraw musisz dobrać na oko do ilości ziemniaków. Ja na jedną blachę polecam Ci wykorzystać 4 ziemniaki i 1/4 szklanki oliwy z przyprawami. Oliwę wlewamy do miski z ziemniakami i dokładnie nimi mieszamy tak by przyprawy znajdowały się na każdym z plasterków.
Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Jeśli smażysz frytki na oleju to oczywiście go rozgrzej, a gdy osiągnie temperaturę 190 stopni Celsjusza wrzuć do niego ziemniaki. Poczekaj 3 minuty i wyłów. Bardzo dobrze sprawdza się siatka do robienia frytek, którą wkłada się do zwykłego garnka.
W przypadku pieczenia w piekarniku chipsy ułóż obok siebie. Jeśli jakieś nie będą pokryte przyprawami to teraz jeszcze możesz posmarować je resztką marynaty z miski. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusz ai piecz je przez ok. 10 minut. Warto w trakcie sprawdzić jak wyglądają, aby się nie spaliły.