CIASTO CUKINIOWE Z PIERNIKAMI

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-09-02

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych oraz z polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 10 szt. toruńskich pierników „Uszatki”
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • garść czerwonych porzeczek
  • 6 szt. toruńskich pierników „Uszatki”

Podobne artykuły