
Zdrowsza i bardziej pożywna wersja ciasta drożdżowego – przygotowana na mące pełnoziarnistej.
Składniki
ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej do drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- około 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki (około 400 g)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (około 35 g)
- 1/4 szklanki miodu (u mnie 80 g)
- szczypta soli
- 1 duże jajko
kruszonka
- 1 szklanka płatków owsianych lub pszennych
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki wody
dodatkowo
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- owoce (u mnie była to 1 gruszka i 8 dużych śliwek) pokrojone w kostkę
- 4 łyżeczki mielonych migdałów