Ciasto Fale Dunaju

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-29

Ciasto z czasów dzieciństwa – marmurkowe ciasto waniliowo-czekoladowe, do tego krem budyniowy, śliwki i polewa czekoladowa – gorąco polecam :)

Składniki

ciasto

  • 200 g miękkiego masła
  • 6 dużych jajek – białka i żółtka oddzielnie
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek

krem

  • 100 g miękkiego masła
  • pół litra mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

polewa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Podobne artykuły