Ciasto „Oczy Carycy” to przepyszne, klasyczne ciasto biszkoptowe, które charakteryzuje się delikatną i puszystą konsystencją oraz dodatkiem słodkiej, aromatycznej masy kajmakowej. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków i wykwintnych wypieków. Przygotowanie ciasta „Oczy Carycy” nie wymaga wielu składników ani specjalistycznych umiejętności, dzięki czemu można je z powodzeniem zrobić w domu. W poniższym przepisie przedstawimy sposób przygotowania tego wyjątkowego ciasta, które z pewnością zrobi wrażenie na każdym smakoszu.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 500 g owoców (np. truskawki, maliny, borówki)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż powstanie sztywna masa.
- Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
- Wylej masę do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35-40 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem budyniowy, według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- Na wierzch ciasta nałóż krem budyniowy, a następnie ułóż owoce.
- Ciasto posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na kilka godzin.