Ciasto z twarogiem i malinami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-03

Ciasto z twarogiem i malinami to połączenie wyjątkowych smaków, które sprawi, że twoje podniebienie zatęskni za kolejnym kęsem tego wspaniałego wypieku. Ten przepis łączy w sobie delikatność kremowego twarogu z soczystością i kwaskowatym akcentem malin, tworząc idealną kompozycję dla smakoszy, którzy uwielbiają połączenie słodkiego z owocowym, lekko kwasowym posmakiem. Ciasto z twarogiem i malinami to znakomity wybór na rodzinne spotkania, przyjęcia, czy też jako słodka przekąska na co dzień.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 2 jajka (- użyłam L)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 banan (- dojrzały rozgnieciony (można pominąć, a jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę więcej jogurtu))

Masa serowa

  • 500 g twarogu na serniki ( – może być taki luźniejszy i rzadszy – ja użyłam twarogu na serniki, jeśli używasz gęstego twarogu, to dodaj do niego około pół szklanki jogurtu naturalnego)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • około 60-70 g kropelek czekoladowych ( lub posiekanej czekolady)
  • około 150 g malin (mrożonych lub świeżych (mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać))

Podobne artykuły