Dietetyczne zamienniki w kuchni. Zmniejsz kaloryczność swoich potraw!

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-06-08

Chcesz żyć zdrowie i zacząć chudnąć? Zastąp niektóre produkty zdrowszymi zamiennikami :) Oczywiście bardzo ważne jest również to co jemy oprócz tego i dzienny bilans kaloryczny, który powinien być ujemny, jeśli chcemy schudnąć.

Zdrowszy zamiennik tortilli

Tortilla sama w sobie nie jest złym daniem na dietę. Zawiera świeże warzywa i mięso drobiowe. Kalorycznym wkładem może być sos, który możemy jednak zamienić takim na bazie jogurtu naturalnego. Sporo kalroii ma jednak sam placek (ok. 200). Możemy zamienić go czymś zdrowym – na przykład sałatą. Tortilla zawinięta w sałatę zamiast tradycyjnego placka będzie zawierała mniej kalorii.

Możemy również wykonać placek do tortilli w formie omletu. Wystarczy wymieszać dwa jajka z dwoma łyżkami otrębów i usmażyć. Dzięki temu powstanie dietetyczny placek do tortilli.

Zdrowszy zamiennik dla chleba

Węglowodany, które zawiera białe pieczywo nie sprzyjają odchudzaniu. Oczywiście możemy zastąpić je pełnoziarnistym pieczywem, które jest zdrowsze i bardziej dietetyczne. Możemy jednak zrobić chlebek, który w ogóle nie zawiera mąki.

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać składnik, a następnie przełożyć je do blachy keksówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Pod sam koniec możemy zwiększyć temperaturę, aby przypiec skórkę.

Składniki na chleb bez mąki

  • 250 g twarogu chudego
  • 1/3 szklanki mleka 0.5%
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 12 łyżek otrębów owsianych
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól

Zdrowszy zamiennik smalcu

Czy można zastąpić czymś smalec? Oczywiście, jako smarowidło na chleb doskonale sprawdzi się smalec wykonany z białej fasoli. Zapewne większość z Was pomyśli, że to niemożliwe, że taki smalec nie może być dobry. Warto jednak spróbować, bo możecie się zaskoczyć.

Składniki na smalec z białej fasoli

  • 300 g białej fasoli
  • 2 białe cebule
  • 1 jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie jest proste. Zaczynamy od obrania jabłka i wycięcia gniazda. Następnie kroimy je w kosteczkę. Drobno kroimy również cebulę. Następnie podsmażamy je na patelni i doprawiamy. Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek. W tym czasie fasolę blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i gotowe.

Podobne artykuły