Pyszna domowa chałka. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż ciepła chałka prosto z piekarnika posmarowana masełkiem i do tego kawa. Rozpływa się w ustach.
Chałka to nic innego jak słodkie ciasto drożdżowe, które pieczemy w postaci warkocza. Oczywiście możemy mu nadać dowolny kształt i smak się przez to nie zmieni, ale tradycyjnie tak właśnie się przyjęło je formować. Dlatego też czasami funkcjonuje pod nazwą plecionki. Tradycyjnie ciasto to pochodzi z kuchni Żydowskiej. Spożywano je tam tradycyjnie w czasie szabatu i świąt. Sama nazwa wywodzi się z języka hebrajskiego.
Przygotuj miseczkę, a następnie pokrusz do niej drożdże. Dodaj do nich cukru i zetrzyj łyżką. Następnie dodaj mleko podgrzane do 40 stopni i odstaw w ciepłe miejsce.
Po kwadransie zaczynamy dalej. Zaczyn w misce łączymy z masłem i dodajemy odrobinę soli. Następnie bierzemy mikser i powoli miksując stopniowo dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie.
Miskę posmaruj masłem, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy je na dwie części. Każdą z tych części na trzy pasma o długości 40 cm. Z trzech pasm zaplatamy warkocz. Z kolejnych trzech kolejny. Wyjdą nam dwie chałki.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywami ręcznikiem kuchennym i lekko spryskujemy go wodą. Odstawiamy chałki jeszcze na pół godziny.
Teraz możemy je piec. Robimy to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Chałka powinna się zarumienić.