Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na domowy chleb bez zakwasu i bez drożdży. Jest to idealna propozycja na czas zostania w domu, gdy nie mamy zbyt wielu składników, aby przygotować wszystko co chcemy. Należy jednak pamiętać o względach bezpieczeństwa i nie chodzić do sklepu bez potrzeby.
Do przygotowania chleba wykorzystamy rzeczy, które zapewne macie już w domu. Będzie to oczywiście mąka, mleko, soda oczyszczona i olej.
Zaczynamy od połączenia w misce suchych składników. Następnie dodajemy resztę i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi wyrastać. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy 60 minut.
Chleb wyjmujemy po przestudzeniu. Część możemy wykorzystać, a resztę zamrozić gdy jest jeszcze świeża. Wtedy mamy pewność, że po rozmrożeniu będzie równie dobry.
Gdy przestygnie możemy go też zamrozić. Po rozmrożeniu jest tak świeży jak w momencie gdy go zamroziliśmy. Wystarczy jedynie wiedzieć jak rozmrozić chleb. Przeczytacie o tym u nas! Jeśli chcesz na dłużej zachować jego świeżość bez mrożenia, zobacz artykuł, w którym piszemy jak przechowywać chleb.