Gotujesz kwaśną zupę? Moment dodania ziemniaków jest kluczowy

Kategoria: Porady kuchenne
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2024-10-03

Jeśli gotujesz kwaśną zupę, taką jak kapuśniak lub zupa ogórkowa, to moment dodania ziemniaków jest kluczowy. Jeśli zrobimy to zbyt późno, pozostaną niedogotowane. Robiąc to za wcześnie, sprawimy, że się rozgotuje. W tym artykule podpowiemy wam, w którym momencie najlepiej je dodać.

W którym momencie dodać ziemniaki do kwaśnej zupy

Dodanie ziemniaków na samym końcu to nie najlepszy pomysł. Jeśli to zrobimy, to w kwaśnej wodzie ziemniaki nie zdążą zmięknąć i po prostu będą niesmaczne. Aby się dobrze ugotowały, musimy dodać je wcześniej, ale jeśli długo gotujemy zupę, to zdążą zbyt mocno rozmięknąć. Dlatego najlepszym momentem wydaje się połowa czasu gotowania zupy, ale jest na to lepszy sposób.

Ziemniaki ugotuj osobno

Jeśli chcesz osiągnąć najlepszy efekt, to ziemniaki ugotuj po prostu osobno w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź je, a wodę po ich ugotowaniu zostaw i na jej bazie gotuj zupę. Dzięki temu zachowasz i specyficzny smak, a także ziemniaki będą idealnie ugotowane.

Podobne artykuły