Jak uratować krem michałkowy, który się rozwarstwia?

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-12-31

Krem michałkowy przygotowuje się, aby następnie wykorzystać go do tortów lub deserów. Jest bardzo smaczny, ale podczas jego przygotowania możemy natrafić na pewien problem. Krem ten po dodaniu wszystkich składników potrafi się rozwarstwiać. Jeśli tak Ci się przytrafiło, to nie przejmuj się. To się naprawdę zdarza i to dość często. Można jednak problem ten bardzo łatwo naprawić.

Krem michałkowy rozwarstwia się – co robić?

Rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste. Krem musimy najpierw podgrzać. Dobrze go mieszamy w trakcie. Następnie dodajemy żelatyny, miksujemy cały krem i pozostawiamy ponownie do schłodzenia. Takie działania sprawią, że krem zostanie uratowany i będziemy mogły go ponownie użyć.

Żelatyny nie dajemy zbyt dużo, bo wyjdzie nam ostatecznie taka pianka. Na pierwszy raz możemy nawet spróbować tylko go podgrzać i na nowo zmiksować. To już często wystarcza, ale jeśli krem nadal się rozwarstwia, to wtedy będzie potrzebna żelatyna. Ona już na 100% zadziała.

Przepis na krem michałkowy

Przygotowanie kremu jest dość proste. Oto składniki, jakich potrzebujemy:

  • 180 ml kremówki 36%
  • 120 g michałków białych
  • 60 g białej czekolady
  • 150 g mascarpone z lodówki

Kremówkę podgrzewamy w rondelku, a następnie wyłączamy ogień i dodajemy pokruszoną białą czekoladę i posiekane cukierki. Mieszamy, aż całość się roztopi. Jeśli temperatura zbytnio spadnie, jeszcze możemy trochę podgrzać śmietankę.

Następnie przekładamy masę do miski i dodajemy mascaporne. Miksujemy składniki, aż powstanie gęsty krem. To już koniec, nasz krem jest gotowy :) Pod warunkiem, że podczas chłodzenia nie zacznie nam się rozwarstwiać. Ale wtedy wiecie już co robić :)

Podobne artykuły