Jak zrobić domowe masło czosnkowe

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-01-03

Oto przepis na masło czosnkowe, które wykonacie samodzielnie w domu i to bardzo szybko. Czosnek jest bardzo zdrowy i naprawdę warto go jeść. Nie tylko ułatwia trawienie, ale również obniża ciśnienie krwi. Zwalcza bakterie, grzyby oraz wirusy i regeneruje mikroflorę jelit. Do tego pomaga wydalić z organizmu metale ciężkie oraz pestycydy. Zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz co ciekawe, ułatwia zasypianie. Masło również nie jest takie złe jak przez lata je określano. Badania z 2010 roku wykazały, że nie ma powiązania między chorobami serca, a spożywaniem masła. Oprócz tego nasz organizm potrzebuje tłuszczy aby funkcjonować, choćby dlatego, że odpowiadają one za przyswajanie witamin.

Masło czosnkowe to połączenie tych dwóch składników co daje nam bardzo aromatyczne smarowidło, które świetnie nadaje się na grzanki, kanapki czy jako dodatek do mięs. Któż z nas nie lubi chrupiącej i ciepłej bagietki z masłem czosnkowym :) Już sama podana z tym specjałem stanowi doskonała i szybką przekąskę, którą można podać gościom. Świetnie smakuje również krewetkami oraz innymi daniami. Na pewno znajdziecie na niego mnóstwo zastosowań.

Przepis na masło czosnkowe

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • kostka masła
  • pietruszka
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. 2 ząbki czosnku pokrój na mniejsze kawałki, posyp odrobiną soli i rozgnieć nożem
  2. Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miseczki
  3. Dodaj do niego czosnek
  4. Pietruszkę posiekaj, 2 łyżeczki posiekanej pietruszki dodaj do masła
  5. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny
  6. Odrobinę pieprzu i soli
  7. Całość dobrze wymieszaj widelcem

Podobne artykuły