Podziel się przepisem:

fot. wikipedia.org

Kania to grzyb, który przez początkujących grzybiarzy omijany jest raczej szerokim łukiem. To dlatego, że bardzo łatwo jest ją pomylić z muchomorem sromotnikowym. Dlatego zbieranie ich wiąże się z pewnym ryzykiem jeśli nie potrafimy kani dobrze rozpoznać.

Dzisiaj postaramy się Wam przybliżyć temat kani (sowy, czubajki). Podpowiemy jak ją rozpoznać i jak ją smacznie przygotować. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie pewności nie zrywajcie jej i nie jedzcie. Może to się naprawdę źle skończyć w przypadku pomyłki.

Jak rozpoznać kanię?

Jedną z podstawowych różnic jest to, że kania zazwyczaj jest o wiele większa. Na kapeluszu znajdziecie brązowawe łuski, sam kapelusz też jest dosyć płaski gdy kania jest już rozwinięta, a na czubku posiada takie uwypuklenie jak na zdjęciu poniżej. Muchomor sromotnikowy za to z reguły ma gładki kapelusz i zielonkawy bądź żółtawy kolor.

fot. wikipedia.org

Jeśli odwrócicie kanię zobaczycie dosyć szerokie blaszki i smukły trzon, który ma pierścień. Ten pierścień też jest ruchomy, możecie go palcem przesunąć. W przypadku muchomora jest on zrośnięty razem z nóżką grzyba.

Wróćmy jeszcze do nóżki grzyba. Jeśli zerwiecie kanię i ściśniecie jej nóżkę zauważycie, że jest taka jakby zdrewniała. Zaczyna pękać, rozchodzić się. Jest dość sucha w dotyku. Będzie szeleścić podczas ściskania. Gdy chwycicie muchomora sromotnikowego, jego nóżka będzie twardsza, wypełniona.

Najważniejsze po czym odróżnicie kanię od innego grzyba to miejsce gdzie kończą się blaszki kapelusza przy nóżce. One nie dochodzą do końca, nie zrastają się z nóżką, a jest tam biały kołnierz i przerwa pomiędzy nóżką. Inne grzyby, które posiadają blaszki mają je dociągnięte do samego końca, aż do nóżki. Spróbujcie oderwać nóżkę od kani oraz innego grzyba blaszkowego. Ta od kani odejdzie łatwo bo nie jest zrośnięta z grzybem. Nóżka w muchomorze i innym grzybie z blaszkami stanowi całość razem z kapeluszem i tak łatwo nie da się jej oderwać.

Kania i muchomor sromotnikowy – porównanie

Jak przygotować kanię?

Ja najbardziej lubię ją smażoną na masełku. Robię ją bez żadnych dodatków, jedynie trochę soli. Sam jego smak jest na tyle wyjątkowy, że nic mu po prostu więcej nie potrzeba. Oczywiście możecie ją też przygotować w panierce. Będziemy do tego potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz, sól

Te składniki rozbijamy widelcem. Najpierw będziemy w nich maczać kanię, a następnie będziemy robić to w bułce tartej wymieszanej z mąką.

UWAGA!

Muchomor sromotnikowy jest grzybem trującym. Jeśli go zjecie możecie umrzeć. To nie tylko grzyb niejadalny, on jest po prostu trujący i po prostu może się to skończyć tragedią. Dlatego lepiej po prostu go nie zjeść jeśli nie jesteście pewni. Nie chciałabym brać odpowiedzialności za Wasze zdrowie.

Podobne przepisy: