Bardzo szybkie, proste deserowe racuchy do kawy. Idealne dla niespodziewanych gości, które przygotujesz w 30 minut.
25 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki sody
- 800 ml mleka
- 4 jajka
- 4 jabłka
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, sodę, kefir, żółtka jajek. Mieszam dokładnie łyżka.
- Białka jajek ubijam mikserem i dodaję do reszty składników, delikatnie mieszam.
- Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę, łączę z ciastem, mieszam łyżką.
- Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto. Racuchy smażę z obu stron na złocisty kolor.
- Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.