Kefirowe Racuchy

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-28

Bardzo szybkie, proste deserowe racuchy do kawy. Idealne dla niespodziewanych gości, które przygotujesz w 30 minut.

25 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 800 ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 jabłka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, sodę, kefir, żółtka jajek. Mieszam dokładnie łyżka.
  2. Białka jajek ubijam mikserem i dodaję do reszty składników, delikatnie mieszam.
  3. Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę, łączę z ciastem, mieszam łyżką.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto. Racuchy smażę z obu stron na złocisty kolor.
  5. Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.

Podobne artykuły