Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii celem wypłukania konserwantu Jak to piernik, z czasem szlachetnieje więc nie ma złej pory na upieczenie go. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- ok. 1/2 kg mąki tortowej
- 250g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu lipowego
- 4 jajka
- Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu – 1 łyżka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 pełna łyżka kakao
- 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi)