Keksowy PIERNIK

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-01-11
Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii celem wypłukania konserwantu Jak to piernik, z czasem szlachetnieje więc nie ma złej pory na upieczenie go. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • ok. 1/2 kg mąki tortowej
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu lipowego
  • 4 jajka
  • Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu – 1 łyżka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi)

Podobne artykuły