Kopytka to klasyka polskiej kuchni, dlatego warto znać na nie przepis. Tym bardziej, że to proste i smaczne danie. Można je podać na wiele sposobów. Ja kopytka pamiętam z dzieciństwa jako samodzielne danie, okraszone zeszkloną na maśle cebulka smakowały przepysznie. Potem zaczęłam przygotowywać je w różnych aranżacjach. Podaję je z różnymi sosami czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków lub z gulaszem. Naprawdę można tutaj sporo wykombinować :) Raz jadłam je nawet z sosem bolognese i były naprawdę smaczne. Pokazuje to tylko, że jest to naprawdę uniwersalne danie, które można połączyć z wieloma innymi dodatkami.
Kopytka to potrawa mączna, którą przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki, jaj i soli. Jest to bardzo prosty przepis, który wyrył się mocnym piętnem w tradycji kulinarnej naszego kraju. Pamiętam jak moja mama mówiła do taty – obierz więcej ziemniaków bo jutro będą kopytka :) I właśnie z takich ziemniaków są one najlepsze, czyli ugotowanych dzień wcześniej. Dlatego jeśli macie dzisiaj na obiad ziemniaki to obierzcie ich więcej, gdy ostygną wstawcie do lodówki, a jutro wykorzystacie je do zrobienia kopytek.
Przepis na kopytka to zdecydowane „must know” każdej pani domu. Zapiszcie go sobie w zakładkach lub wydrukujcie, z pewnością nie raz do niego wrócicie. Jest on tak prosty, że po kilku przygotowaniach z pewnością nauczycie się go na pamięć. Warto mieć w zanadrzu kilka takich przepisów, które mamy w pamięci. Zawsze do nich sięgam gdy nie mam pomysłu na obiad, a jestem akurat w sklepie. Znając przepis znamy również listę składników co ułatwi nam szybkie zakupy :)
Ziemniaki muszą być ugotowane i rozgniecione. Najlepiej tak jak wspomniałam aby były przygotowane dzień wcześniej. Jeśli nie masz takiej możliwości oczywiście możesz zrobić to teraz. Po prostu obierz ziemniaki, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odlej z nich wodę po ugotowaniu i rozgnieć na puree praską do ziemniaków. Zanim przyjdziemy do dalszego przygotowywania dania musimy poczekać, aż ziemniaki ostygną.
Gdy ziemniaki są gotowe przygotuj sobie stolnicę, tak jak robiły to nasze babcie lub po prostu czysty blat, który oprószysz mąką. Wyłóż ziemniaki na blat, uformuj z nich okrąg i w środku zrób dziurę wielkości pięści. Wbij tam jajka, wsyp mąkę i posól.
Teraz zagniatamy ciasto na kopytka biorąc je z brzegów i zagniatając do środka, tak by jajka nam się nie rozlały. Gdy ciasto będzie już wygniecione na jednolitą masę musimy zrobić z niego wałek o grubości kciuka. Następnie z wałka pod skosem wycinamy 3cm kopytka.
Tak przygotowane kopytka wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu, aż wystygną. Wyjmujemy je na talerz szumówką, dzięki temu nie nabierzemy wraz z nimi wody. Kopytka są już gotowe. Możemy je teraz podać w wybrany przez nas sposób. Najprościej będzie z bułką tartą na masełku lub zeszkloną cebulką.