Pyszne danie świąteczne, kotlety z delikatnego mięsa indyka z dodatkiem aromatycznego boczku, który sprawia, że kotlety są soczyste. Kotlety podane z młodą kapustką, czy nie brzmi do kusząco?
8 porcji 50 minut czas przygotowania
Składniki
800 g fileta z indyka
100 g boczku surowego
70 g cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej+ do panierki
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu Składnik na kapustę:
60 g cebuli
60 g marchwi
Pęczek koperku
250 g wody
1 kostka warzywna
50 g masła
Pieprz
Sól
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Mięso, boczek, czosnek, cebulę mielę w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaję trzy łyżki bułki tartej, wbijam jajko, doprawiam pieprzem oraz solą. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju. Sposób przygotowania kapusty:
Kapustę drobno kroję, cebulę, marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do naczynia blendeującego i blenduję 3 minuty.
Następnie warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję kostkę rosołową, masło, sok z cytryny, wsypuję pieprz oraz sól i gotuję 20 minut. Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.