Kotlety z indyka z młodą kapustką

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-07-27

Pyszne danie świąteczne, kotlety z delikatnego mięsa indyka z dodatkiem aromatycznego boczku, który sprawia, że kotlety są soczyste. Kotlety podane z młodą kapustką, czy nie brzmi do kusząco?

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 800 g fileta z indyka
  • 100 g boczku surowego
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej+ do panierki
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
    Składnik na kapustę:
  • 60 g cebuli
  • 60 g marchwi
  • Pęczek koperku
  • 250 g wody
  • 1 kostka warzywna
  • 50 g masła
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mięso, boczek, czosnek, cebulę mielę w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaję trzy łyżki bułki tartej, wbijam jajko, doprawiam pieprzem oraz solą. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju.
    Sposób przygotowania kapusty:
  2. Kapustę drobno kroję, cebulę, marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do naczynia blendeującego i blenduję 3 minuty.
  3. Następnie warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję kostkę rosołową, masło, sok z cytryny, wsypuję pieprz oraz sól i gotuję 20 minut. Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.
  4. Kotlety podaję z kapustą i ziemniakami.
  5. Smacznego

Podobne artykuły