Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-17

Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko – kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! – zapewniam, że nie pożałujecie!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny
  • sól
Sos
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 55 g brązowego cukru
  • 85 g ketchupu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu
  • cebula dymka

Podobne artykuły