Lasy Państwowe udostępniły swój przepis na rosół z kurek

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2024-01-21

W sercu polskich lasów, zarządzanych przez Lasy Państwowe, kryje się bogactwo naturalnych składników, które inspirują do tworzenia wyjątkowych potraw. Lasy Państwowe, instytucja dbająca o zasoby leśne Polski, nie tylko chroni nasze dziedzictwo przyrodnicze, ale również promuje zrównoważone wykorzystanie darów natury w kulinariach.

Jeden z takich przepisów, który wydobywa esencję polskiej przyrody, to „Rosół z kurek” autorstwa Pawła Kosina.

Składniki

  • 1/2 litra wody
  • włoszczyzna
  • 3 suszone borowiki
  • 300g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Instrukcje:

  1. Przygotowanie Wywaru: Na małym ogniu gotuj wywar z włoszczyzny i suszonych borowików.
  2. Przygotowanie Kurek: W tym czasie obierz, oczyść i pokrój kurki. Następnie podsmaż je na maśle razem z cebulą pokrojoną w kostkę.
  3. Gotowanie: Po odparowaniu wody z kurek, dodaj je do wywaru. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Doprawianie: Dopraw rosół do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawanie: Podawaj z makaronem krajanką.

Dodatkowe informacje:

  • Potrawę można przygotować również w klasycznej wersji, na rosole drobiowym lub drobiowo-wołowym.
  • Więcej przepisów znajdziesz w publikacji „Dobre z lasu”, dostępnej na stronie internetowej Lasów Państwowych.

Podobne artykuły