Makowiec bez pieczenia – wegański, bezglutenowy i idealny na święta, kiedy czasu na przygotowania brak

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2015-03-28 / Aktualizacja: 2018-12-12

Makowiec cudownie aromatyczny i naturalnie słodki, ale bez cukru. Cała słodycz pochodzi z daktyli i rodzynek. Pyszny, zmielony mak rozpływa się w ustach i to tak, że pieczenie byłoby zbrodnią! Jest cudnie. I tak niewiele czasu to kosztuje. To dowód, że zdrowe jedzenie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Uraczmy się zdrowiem na Wielkanoc! :-)

Składniki

  • 1,5 szklanki maku,
  • 0,5 szklanki sezamu niełuskanego,
  • 0,5 szklanki posiekanych daktyli,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (ja wybrałam brazylijskie, bo tylko takie miałam na stanie),
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów (lub innych orzechów),
  • 0,5 szklanki wybranego mleka roślinnego lub wody (ja użyłam mleka ryżowego),
  • 3 łyżeczki syropu klonowego lub innej substancji słodzącej (można więcej, a więc wedle uznania Szanownego Łasucha).

Podobne artykuły