Lasy Państwowe zaproponowały na Facebooku ciekawą alternatywę dla mięsa z kurczaka w postaci grzybów, które znajdziemy w Polskich lasach. Chodzi o owocniki żółciaka siarkowego. Obtoczone w panierce smakują jak nuggetsy z kurczaka.
Żółciak siarkowy jest grzybem jadalnym, ale tylko młode owocniki. Jego kapelusze nie posiadają trzonu i znajdziemy je na bokach drzew liściastych. Owocniki żółciaka siarkowego często znajdziemy w grupach, jeden nad drugim.
Warto pamiętać o tym, że jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Trzeba je wypłukać i obgotować, a wodę odlać. Wtedy dopiero możemy te grzyby usmażyć i zrobić z nich nuggetsy. Grzyb ten na surowo jest trujący, a starsze okazy są niejadalne nawet po obróbce termicznej – dowiadujemy się z Wikipedii.
Czy można pomylić je z innymi grzybami? Jak informują Lasy Państwowe w jednym z komentarzy do opublikowanej przez siebie wiadomości, ciężko jest znaleźć coś podobnego. Grzyby te mają intensywny żółty kolor i wyrastają zwykle na pniach drzew liściastych. Lasy Państwo zaznaczają, że zbieramy jedynie miękkie owocniki o jasnej barwie.
Będziemy oczywiście potrzebować do tego samych grzybów, po które musimy udać się do lasu. Grzybów tych szukamy na pniach drzew liściastych. Pamiętajcie, aby nigdy nie spożywać grzybów, co do których nie mamy pewności.
Grzyby całkowicie za darmo możemy sprawdzić w sanepidzie. Z zebranymi grzybami w tym celu należy udać się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Specjaliści sprawdzą, czy grzyby, które zebraliśmy są jadalne.
Żółciaka siarkowego (tylko młode owocniki) w pierwszej kolejności musimy oczyścić, pokroić, a następnie ugotować przez 15 minut we wrzącej wodzie. Po tym czasie grzyby odsączamy z wody, a tę wylewamy. Osuszone grzyby pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie grzyby maczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem ulubionych przypraw. Następnie obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Nasze nuggetsy z żółciaka siarkowego są już gotowe.