Odrywany makowiec

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-12

Świąteczny makowiec w zupełnie nowej formie – podany jako ciasto drożdżowe odrywane – kawałek, po kawałeczku :)

Składniki

ciasto drożdżowe

  • 15 g świeżych drożdzy
  • 40 g cukru
  • 70 ml ciepłego mleka (około 1/3 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła

masa makowa

  • 100 g mielonego maku
  • 3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu (lub ciepłej wody)
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)

lukier

  • około 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • skórka pomarańczowa

Podobne artykuły