Piernikowy tort na winie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-09

Ten tort będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Na pewno nikt nie przejdzie obojętnie :)

Składniki

ciasto piernikowe

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 110 g oleju
  • 250 g cukru trzcinowego – 1 i 1/4 szklanki
  • 3 duże jajka – użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki pszennej 2 i 1/4 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka gorącego czerwonego wina

krem cynamonowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki – użyłam 30%
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6-8 łyżek syropu klonowego – do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)

orzechy

  • 200 g orzechów – użyłam włoskie – 2 szklanki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

karmel piernikowy

  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki – użyłam 30 %
  • łyżeczka przyprawy do piernika

dodatkowo

  • powidła śliwkowe – około 200 g

Podobne artykuły