
Ten tort będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Na pewno nikt nie przejdzie obojętnie :)
Składniki
ciasto piernikowe
- 250 g gorzkiej czekolady
- 110 g oleju
- 250 g cukru trzcinowego – 1 i 1/4 szklanki
- 3 duże jajka – użyłam rozmiar L
- 350 g mąki pszennej 2 i 1/4 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki melasy
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 szklanka gorącego czerwonego wina
krem cynamonowy
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki – użyłam 30%
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 6-8 łyżek syropu klonowego – do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)
orzechy
- 200 g orzechów – użyłam włoskie – 2 szklanki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
karmel piernikowy
- 200 g cukru
- 90 g miękkiego masła
- 120 ml śmietany kremówki – użyłam 30 %
- łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo
- powidła śliwkowe – około 200 g