Szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny lub danie świąteczne, to trafiłeś idealnie. Wieprzowe polędwiczki, soczyste, pyszne w aromatycznym sosie z pieczarkami. Bez wyjątku zachwyci każdego.
40 minut czas przygotowania 8 porcji
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kg pieczarek
Mąka pszenna do panierki
Olej do smażenia
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
Pieprz
Sól
1 łyżeczka papryki słodkiej
Sposób przygotowania
Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam dłonią, doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą. Następnie obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą i gotuję około 15 minut.
Wlewam sos sojowy, miód, ocet, ketchup i jeszcze 5 minut gotuję.
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu łączę z mięsem.