Polędwiczki z pieczarkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-03

Szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny lub danie świąteczne, to trafiłeś idealnie.
Wieprzowe polędwiczki, soczyste, pyszne w aromatycznym sosie z pieczarkami. Bez wyjątku zachwyci każdego.

40 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam dłonią, doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą. Następnie obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą i gotuję około 15 minut.
  2. Wlewam sos sojowy, miód, ocet, ketchup i jeszcze 5 minut gotuję.
  3. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu łączę z mięsem.
  4. Danie gotowe.
  5. Podaję z ziemniakami lub kopytkami i surówką.
  6. Smacznego.

Podobne artykuły