Powidła śliwkowe

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-09-09

Nie którzy męczą się z robieniem powideł, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana.
Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika ;-)

Blaszka 35 cm x 25 cm
5 słoików 315 ml

Składnik

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myję, kroję na pół i wyjmuję pestki.
  2. Układam śliwki na blaszce.
  3. Posypujemy cukrem.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C.
  5. Co piętnaście minut uchylam drzwiczki od piekarnika na pięć minut, żeby odparowała woda oraz mieszam co trzydzieści minut i tak robię do chwili, kiedy śliwki zrobią się upieczone i bardzo gęste.
  6. Gorące śliwki przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Na drugi dzień jak wystygną przenoszę do spiżarki.
  7. Powidła są zrobione w 3 godziny a co najważniejsze czysty piekarnik.
  8. Gotowe.
  9. Smacznego.

Podobne artykuły