Nie którzy męczą się z robieniem powideł, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana.
Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika ;-)
Blaszka 35 cm x 25 cm
5 słoików 315 ml
Składnik
- 4 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania
- Śliwki myję, kroję na pół i wyjmuję pestki.
- Układam śliwki na blaszce.
- Posypujemy cukrem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C.
- Co piętnaście minut uchylam drzwiczki od piekarnika na pięć minut, żeby odparowała woda oraz mieszam co trzydzieści minut i tak robię do chwili, kiedy śliwki zrobią się upieczone i bardzo gęste.
- Gorące śliwki przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Na drugi dzień jak wystygną przenoszę do spiżarki.
- Powidła są zrobione w 3 godziny a co najważniejsze czysty piekarnik.
- Gotowe.
- Smacznego.