
Bulionu warzywnego używa się do zrobienia wielu dań, w tym zup i sosów. Warto więc wiedzieć jak go przygotować, a jest to bardzo proste. Jak sama nazwa wskazuje, jest on wykonany jedynie z warzyw. Niektórzy dodają kostki rosołowe, ale ja jestem zdecydowanym wrogiem tego typu dodatków do dań. Wolę gdy smak pochodzi jedynie z naturalnych produktów i prostych przypraw.
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 cebule
- 2 l przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i płuczemy, a następnie wkładamy do garnka. Cebulę warto opalić nad palnikiem, bulion będzie wtedy lepszy.
- Zalewamy je wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.
- Gdy zawrze dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i zmniejszamy ogień.
- Gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.