Przepis na bulion warzywny

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-09-01

Bulionu warzywnego używa się do zrobienia wielu dań, w tym zup i sosów. Warto więc wiedzieć jak go przygotować, a jest to bardzo proste. Jak sama nazwa wskazuje, jest on wykonany jedynie z warzyw. Niektórzy dodają kostki rosołowe, ale ja jestem zdecydowanym wrogiem tego typu dodatków do dań. Wolę gdy smak pochodzi jedynie z naturalnych produktów i prostych przypraw.

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 l przefiltrowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i płuczemy, a następnie wkładamy do garnka. Cebulę warto opalić nad palnikiem, bulion będzie wtedy lepszy.
  2. Zalewamy je wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.
  3. Gdy zawrze dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i zmniejszamy ogień.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.

Podobne artykuły