Ciasto bez jajek? To naprawdę możliwe! Dzisiaj przedstawimy Wam bardzo prosty przepis na czekoladowe ciasto bez jajek. Jest szybkie w przygotowaniu, a więc świetnie sprawdzi się jako awaryjny dodatek do kawy, gdy zapowiedzą się u nas niespodziewani goście.
Tak jak wspomnieliśmy, to będzie łatwe ciasto, a więc i składniki będą proste. Oto produkty, które musimy przygotować nim przejdziemy do realizacji przepisu:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Teraz nic prostszego, jak wymieszać ze sobą składniki. Przecież mówiliśmy, że to łatwe ciasto :) Po wymieszaniu składników masę przekładamy do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Po tym czasie ciasto jest gotowe. Jeśli mamy tabliczkę czekolady, to możemy rozpuścić ją w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka lub śmietanki – kwestia tego co akurat mamy w lodówce. A następnie polać powstała polewą ciasto i pokroić na kawałki, gdy polewa zastygnie. To wszystko. Nasze ciasto jest gotowe :)