Przepis na dietetyczny Wielkanocny majonez

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-03-14 / Aktualizacja: 2021-03-18

Święta nie muszą oznaczać rezygnacji z diety. W tym przepisie pokażemy Wam jak zrobić pyszny dietetyczny majonez. Nie jest w 100% taki jak tradycyjny, ale smakuje równie dobrze i możecie dodać go do świątecznych sałatek.

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Składniki

Aby zrobić dietetyczny majonez potrzebować będziemy następujących składników:

  • 200g serka wiejskiego
  • ugotowane duże jajko
  • łyżka musztardy (miodowej lub ostrej, zależy co lubisz)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Bierzemy miseczkę i mieszamy w niej serek wiejski, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku – warto w trakcie próbować żeby nie przesadzić. Ucieramy to na jednolitą masę, można to zrobić blenderem, będzie szybciej.

Następnie dodajemy jajko pokrojone w kostkę i znów miksujemy na jednolitą masę.  Nasz majonez jest już gotowy i możemy go wykorzystać do Wielkanocnych potraw.

Jedna łyżka tradycyjnego majonezu zawiera 160kcal. Łyżka naszego dietetycznego majonezu zawiera 50kcal :) 

Możecie również skorzystać z przepisu wideo, który znajdziecie poniżej :)

Podobne artykuły