Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na pysznego łososia w sosie pomarańczowym. To propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Łosoś taki smakuje bardzo ciekawie. Pomarańczowa nutka bardzo dobrze do niego pasuje. Dlatego jeśli zastanawiacie się, co podać na obiad, to może warto wypróbować ten trik?
Składniki
- łosoś w dzwonkach (5 sztuk)
- 100 ml białego wina
- 300 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Łososia w dzwonkach umyj, a następnie osusz wykorzystując do tego papierowe ręczniki
- Następnie każdy kawałek łososia natrzyj oliwą i przyprawami
- Pozostaw go na pół godziny w lodówce
- Do rondelka wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi
- Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz wino
- Gdy 1/3 objętości płynów wyparuje zdejmujemy z ognia
- Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut