Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na pysznego łososia w sosie pomarańczowym. To propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Łosoś taki smakuje bardzo ciekawie. Pomarańczowa nutka bardzo dobrze do niego pasuje. Dlatego jeśli zastanawiacie się, co podać na obiad, to może warto wypróbować ten trik?
Składniki
łosoś w dzwonkach (5 sztuk)
100 ml białego wina
300 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżego)
2 ząbki czosnku
50 g masła klarowanego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie
Łososia w dzwonkach umyj, a następnie osusz wykorzystując do tego papierowe ręczniki
Następnie każdy kawałek łososia natrzyj oliwą i przyprawami
Pozostaw go na pół godziny w lodówce
Do rondelka wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi
Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz wino
Gdy 1/3 objętości płynów wyparuje zdejmujemy z ognia
Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego
Zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut