Placuszki z dyni można podawać w sposób wytrawny, jak i na słodko. Nadają się na każdą okazję i są bardzo smaczne. Warto skorzystać z sezonu na dynię, aby właśnie je zrobić. Dynia jest bardzo zdrowym warzywem. Ma działanie przeciwzapalne i działa antynowotworowo. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, który odpowiada po części za jej kolor, ale najważniejsze jest to, że jest silnym przeciwutleniaczem.
Jedzenie dyni wzmacnia układ odpornościowy co szczególnie istotne w okresie jesiennym, w którym to dynia króluje na naszych stołach. Wszystko dzięki sporej zawartości witaminy C oraz cynku, które są bardzo istotnymi składnikami naszej diety jeśli chcemy zadbać o układ odpornościowy. Każda z nas na pewno ucieszy się też, że jedzenie dyni pomaga nam dbać o cerę, chroni nawet przed zmarszczkami – a to wszystko dzięki witaminie E, która jest też nazywana często witaminą młodości. Oprócz tego dynia jest bogata w błonnik co sprzyja układowi trawiennemu i pomaga w odchudzaniu. To oczywiście nie wszystkie z zalet jedzenia dyni, jest ich więcej, ale myślę, że te z pewnością wystarczą by Was do niej przekonać. Tym bardziej, że te placuszki z dyni są po prostu przepyszne :)