Przepis na ptysie z kremem budyniowym

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-01-09

Wykonanie ptysi nie należy do najprostszych. Bardzo ważne jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

2015-01-09_012228

Lista składników:
– 4 jajka
– 150 g mąki pszennej
– 125 ml wody
– 125 ml mleka
– 100 g masła
– 0.5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:
1. Mleko i wodę wlewamy do miski. Dodajemy sól, cukier i masło.
Zagotowujemy na średnim ogniu, po czym zdejmujemy z niego garnek.

2. Dodajemy mąkę, cały czas mieszając.

3. Gdy ciasto będzie już gładkie to garnek znów umieszczamy na średnim ogniu i przez minutę osuszamy ciasto.

4. Odparowane ciasto przekładamy do szklanej miski. Wbijamy do niego co jakiś czas jedno jajko, cały czas mieszając.

5. Za pomocą worka cukierniczego formujemy z ciasta kopczyki.

6. Ptysie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Przepisu na krem budyniowy szukaj na blogu Saute.pl

Podobne artykuły