Uwielbiamy wiosnę, gdyż wtedy wraca do nas tak wiele uwielbianych przez nas warzyw. Tym razem skorzystamy z botwinki i zrobimy z niej zupę, która wiosną króluje na stołach w wielu domach. Jest przepyszna. Jest zdrowa. Jest prosta. Naprawdę ciężko jej się oprzeć.
Składniki
pęczek botwinki
4 żeberka
5 małych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Opcjonalnie
śmietanka do zup do zabielenia
pieczywo do podania
Przygotowanie
Botwinkę musimy umyć, a następnie posiekać, a bulwy pokroić w kostkę lub paseczki
Do garnka wkładamy żeberka, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy wywar, aż mięso zmięknie
Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy, aż będą miękkie