Pudding cytrynowy z trzech składników to przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Przygotowanie tego puddingu jest bardzo proste, ale oczywiście zanim go skosztujemy będzie musiał się schłodzić w lodówce. Dlatego polecam przygotować go dużo wcześniej, albo nawet dzień wcześniej zanim planujecie go podać. Na pewno musisz zacząć ponad trzy godziny przed czasem deseru.
Oczywiście możecie użyć zwykłego białego cukru. Ja staram się jednak zawsze w przypadku deserów, które i tak są złem samym w sobie wyprowadzić je chociaż trochę na dobrą drogę. Dlatego w przypadku cukru wolę użyć cukru trzcinowego. W innych składnikach też staram się je zastępować jeśli to możliwe zdrowszymi zamiennikami.
Zacznij od cytryny. Pamiętaj, że to owoc importowany, a to oznacza, że na jej skórce znajdziemy pestycydy. Dlatego polecam wyszorować ją i sparzyć gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę z cytryny na tarce. Z tego co zostanie wyciskamy sok do osobnej miseczki.
Przygotuj sobie rondelek. Przełóż do niego śmietanę, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ustaw płomień na średnią wartość. Następnie zagotuj całość często mieszając. Cukier musi się rozpuścić. Nie powinno to potrać długo, kilka minut maksymalnie. Wtedy masa zgęstnieje i zdejmujemy ją z ognia. Od razu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy całość, a następnie odkładamy pudding do ostygnięcia.
Gdy na powierzchni zrobi się kożuch przelewamy pudding przez sitko. Zawiesinę wyrzucamy, a to co zostanie przekładamy do naczyń i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Polecam przykryć folią spożywczą aby nie przeszedł aromatami trzymanych już w lodówce produktów.
Po kilku godzinach pudding będzie gotowy do jedzenia. Życzę Wam smacznego!