Idealnie na szybki, jesienny obiad (;
krem z pietruszki i selera w towarzystwie wędzonej makreli <3
Składniki
- litr bulionu warzywnego
- 600g pora (2 dość duże sztuki)
- 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym)
- pół pęczka świeżego koperku
- 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia
- 2 łyżki śmietany
- 150g wędzonej makreli
- świeżo zmielona sól morska i pieprz
- 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby