Rozgrzewająca pyszny krem pietruszkowo-porowy z wędzoną makrelą.

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2014-10-29 / Aktualizacja: 2023-03-18

Idealnie na szybki, jesienny obiad (;
krem z pietruszki i selera w towarzystwie wędzonej makreli <3

Składniki

  • litr bulionu warzywnego
  • 600g pora (2 dość duże sztuki)
  • 200g pietruszki (1 dość duża sztuka) 
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym)
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 150g wędzonej makreli
  • świeżo zmielona sól morska i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby

Podobne artykuły