Smakowity pomysł na ziemniaka

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2014-09-17 / Aktualizacja: 2023-03-17

Ziemniaki hasselback to pyszna i prosta do przygotowania przekąska lub dodatek do dania głównego, która z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ziemniaków. W tym przepisie przedstawiamy sposób na przygotowanie ziemniaków hasselback w kilka prostych kroków.

Składniki:

  • 4 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Dokładnie umyj ziemniaki i osusz je.
  3. Pokrój każdy ziemniak wzdłuż, ale nie do końca, tak aby utworzyć serię cienkich kawałków, pozostawiając około 1 cm na dole.
  4. W rondlu rozgrzej masło i oliwę na małym ogniu.
  5. Dodaj posiekany czosnek i suszony tymianek do rondla i smaż przez około 1 minutę, aż będą aromatyczne.
  6. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i skrop je mieszanką masła i oliwy z oliwek.
  7. Posól i popieprz ziemniaki do smaku.
  8. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione.
  9. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i posyp świeżą natką pietruszki (opcjonalnie).

Ziemniaki hasselback to idealny dodatek do różnego rodzaju dań głównych. Ta przekąska pozwala na połączenie w sobie chrupiącej skórki ziemniaka z delikatnym wnętrzem i aromatycznymi przyprawami. Polecamy spróbować tego przepisu i cieszyć się pysznymi ziemniakami hasselback. Smacznego!

Podobne artykuły