Tarta budyniowa

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-05-17

Czy jest coś bardziej kuszącego niż domowa tarta budyniowa? Ta smakowita, delikatna tarta łączy w sobie kruchy, masłowy spód, aksamitny budyń i bogatą, świeżą warstwę owoców. Może być podana jako wykwintny deser po obiedzie, ale jest równie dobrze przyjęta na śniadanie czy popołudniową przekąskę.

Niezależnie od okazji, ta przepyszna tarta budyniowa z pewnością zachwyci każdego. Przygotuj się na wycieczkę kulinarną, która przemieni proste składniki w prawdziwe cudo. Spróbuj naszego przepisu na tartę budyniową i odkryj, jak łatwe i satysfakcjonujące może być pieczenie!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (- u mnie 275 g, około 90 g mi zostało i upiekłam ciasteczka)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii (może być też aromat waniliowy – kilka kropel)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (- opcjonalnie)
  • 240 ml śmietany kremówki (- u mnie 30%)
  • 240 ml mleka (- u mnie 1,5%)

Podobne artykuły